Aralmeer bijna compleet opgedroogd
01/10/2014
Satellietbeelden van de Nasa tonen hoe het oostelijke bekken van het Centraal-Aziatische Aralmeer afgelopen zomer volledig opgedroogd was. Op beelden van 2000 staat er nog water in dat deel van het meer. Elk jaar neemt het waterpeil stelselmatig af, zo blijkt uit debeelden die de Nasa achter elkaar heeft gezet.
lees: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141001_01297859
‘Dit is de eerste keer dat het oostelijke bekken volledig uitgedroogd is in moderne tijden’, zegt geoloog Philip Micklin op de website van Nasa .
In de jaren vijtig heeft de Sovjet-Unie twee grote rivieren uit de regio, de Amu Darja en de Syr Darja, omgelegd voor een irrigatieproject in Oezbekistan en Turkmenistan. Sindsdien is het waterpeil afgenomen. Tussen 1960 en 1996 met zestien meter.
Een gebrek aan regen en sneeuw heeft bijgedragen tot het uitzonderlijke lage waterpeil van deze zomer, zegt Micklin.
Meer dan zestig miljoen mensen leven rond het Aralmeer. Het gebrek aan water heeft de plaatselijke visindustrie verwoest.
Om nog een deel van het meer te redden, heeft Kazachstan een dam gebouwd tussen de noordelijke en zuidelijke delen van het Aralmeer. Het water van de Syr Darja blijft zo in het noordelijke deel, wat tegelijk ook een doodvonnis is voor het zuidelijk deel.
Argentijnse provincie zit bijna zonder water
05/12/13, 14:25 − bron: IPS In de centrale Argentijnse provincie Córdoba komt nauwelijks nog water uit de kraan. Droogte en ontbossing zijn de oorzaken. Een oplossing is er niet direct. " We leven al sinds 2005 in een noodtoestand", zegt burgemeester Sergio Spicogna. Hij wijt de situatie aan een combinatie van de droogte en de bevolkingsexplosie. "
15/11/13, 17:19 − California kijkt aan tegen droogste jaar ooit bron: IPS
18/11/13, 07:57 − Einde van de orchidee? bron: De Volkskrant
− 15/11/13, 06:01 : CO2-uitstoot doet oceanen in hoog tempo verzuren
2013 November Citaat : Andre Kuipers.
Grote problemen voor de natuur zijn vanuit de kosmos goed zichtbaar; overbevolking bijvoorbeeld.
De bevolking groeit en groeit maar. Vanuit de ruimte zie je een graatvormig patroon , het lijkt alsof de regenwouden aangevreten zijn.